Ai plătit timbrul de mediu? Iată cum îţi poţi lua banii înapoi

Ai plătit timbrul de mediu? Iată cum îţi poţi lua banii înapoi

Ai plătit timbrul de mediu Iată cum îţi poţi lua banii înapoi 

Constănţenii care au plătit timbrul de mediu şi se consideră nedreptăţi pot cere restituirea sumei achitate. Avocaţii deja au găsit „portiţele” necesare şi spun că, odată declanşată acţiunea, soluţia nu poate să fie decât în favoarea celor care au înmatriculat. 
 
Constănţenii care au achitat timbrul de mediu (mulţi dintre ei chiar mii de euro) pot cere restituirea sumelor achitate. Avocaţii şi-au făcut bine temele, au găsit motivaţiile necesare, aşadar procesele vor începe să curgă. Pe scurt, OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule încalcă, în primul rând, principiul liberei circulaţii a mărfurilor. Deja au fost admise acţiuni în ţară, deci se poate!

„Au fost admise deja acţiuni la Teleorman, de exemplu. Motivaţia este următoarea: noua formulă de calcul a timbrului creşte taxele pentru autoturisme Euro 3 şi Euro 4 şi scade pentru Euro 1, Euro 2 şi non-euro. Adică, pentru autoturismele care poluează mai puţin, respectiv Euro 3 şi Euro 4, se plăteşte o taxă mai mare decât pentru autoturismele care poluează mai mult – cele non-euro, Euro 1 şi Euro 2. Această creştere excesivă a cuantu-mului timbrului afectează dreptul de proprietate a celor care doresc să vândă bunul respectiv. Nu mai pot să vândă liber bunul respectiv, la preţul pe care îl doresc aceştia, pentru că sunt condiţionaţi de plata acestei taxe de timbru, mă refer la Euro 3 şi Euro 4, care sunt cele mai vândute. Masa cea mai mare a autovehiculelor comercializate reprezintă autovehicule Euro 3 şi Euro 4. Prin aceasta se încalcă un articol privind libera circulaţie a bunurilor din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”

 
Principiul neretroactivităţii, încălcat 
 
Apoi, OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule încalcă şi principiul că legea nu retroactivează.
„Al doilea punct pentru care oamenii câştigă în instanţă este acela că există acolo un articol, la Ordonanţa 9/2013, care spune că inclusiv oamenii care nu au plătit anterior taxa sau care şi-au recuperat taxa respectivă prin instanţă sunt obligaţi acum să plătească această taxă. Şi atunci, conform principiului că legea nu retroactivează, cei care dau în judecată câştigă”.
Iar constănţenii care deja au achitat timbrul de mediu par să prindă curaj. „Avem în lucru astfel de acţiuni introduse în instanţă, dar nu s-au fixat termenele de judecată. Încă aşteptăm. Nu ţi se dă termen de judecată imediat. Judecătorul analizează să vadă dacă ai făcut cererea corect, o comunică părţii adverse; durează cam 45 de zile până se fixează termenul de judecată, poate chiar puţin mai bine. Important este că, odată declanşată acţiunea, nu poate să fie decât în favoarea celor care vor să înmatriculeze”, a mai spus avocatul.

 Dai în judecată înainte să achiţi timbrul 

 Cel care vrea să-şi recupereze sumele ce reprezintă timbrul de mediu nu trebuie neapărat să plătească taxa şi abia apoi să dea statul în judecată. Acesta poate doar solicita să i se comunice ce taxă ar avea de plătit şi, fără să o achite, să dea statul în judecată.

 „Există şi această variantă, ca să nu plătească taxa. Doar fac o solicitare Administraţiei Finanţelor să li se comunice ce taxă au de achitat şi nu achită, ci dau în judecată”.

Anunțuri

Recuperare timbru de mediu https://timbrudemediu2013.wordpress.com

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s