Taxa auto din ianuarie 2012 contravine Tratatului de Functionare al UE

Taxa auto din ianuarie 2012 contravine Tratatului de Functionare al UE

 

ImageTaxa auto instituita de Guvernul Romaniei in ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europene, a stabilit Curtea de Justitie a UE, la intrebarile preliminare a doua instante romanesti.
Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a fost data in doua situatii avand ca obiect cereri de decizie preliminara formulate de Tribunalul Sibiu si de Curtea de Apel Bucuresti.
Ea este obligatorie si se aplica tuturor litigiilor aflate pe fond.
Prima situatie, un autoturisn euro 3 din ’99
In prima situatie este vorba despre un autoturism a inmatriculat in Romania si cumparat in Germania. Vehiculul, fabricat in 1999, respecta norma de poluare Euro 3.
Posesorul actual a platit, la 18 ianuarie 2012, o taxa de poluare in valoare de 2.737 de lei, potrivit Legii 9/2012.
La 21 ianuarie, acesta a introdus o actiune la Tribunalul Sibiu, solicitand restituirea sumei, pe motiv ca ea contravine dreptului Uniunii.

Instanta din Sibiu a decis sa suspende cauza si sa intrebe CJUE daca Legea 9/2012 contravine Articolului 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene (TFUE).
Un alt exemplu: taxa pe poluare platita pentru un autoturism din Germania este contrara dreptului comunitar
In cauza C-214/13, George Ciocoiu a dat in judecata Administratia Finantelor Publice a Municipiului Teleorman pe motiv ca taxa pe poluare platita pentru un autoturism din Germania este contrara dreptului comunitar.

La 6 septembrie 2012, Tribunalul Teleorman a admis actiunea, iar Administratia Finantelor Publice a facut apel impotriva hotararii la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis suspendarea cauzei si consultarea CJUE.

Prin urmare, CJUE a stabilit ca „Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea nationala in discutie in litigiile principale, prin care un stat membru aplica autovehiculelor o taxa de poluare care este astfel stabilita incat descurajeaza punerea in circulatie, in acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala”.

Istoricul taxei auto

Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte. In ianuarie 2012 a intrat in vigoare o noua taxa auto, inlocuind OUG nr. 50/2008 cu Legea nr.9/2012, care avea ca scop sa faca taxa pe poluare conforma cu Articolul 110 din TFUE.

Reclame

Recuperare timbru de mediu https://timbrudemediu2013.wordpress.com

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s