Leasing auto: Finantatorul poate impune o societate de asigurari agreata?

Leasing auto: Finantatorul poate impune o societate de asigurari agreata?

 

Leasing auto Finantatorul poate impune o societate de asigurari agreata

Intrebare: Poate firma de leasing sa impuna utilizatorului o anumita companie de asigurari pentru incheierea unei asigurari CASCO?

Raspuns: Contractele de finantare incheiate de persoanele fizice intra sub incidenta legislatiei privind protectia cosumatorilor. Astfel, conform OUG 50/2010, aprobata prin legea 288/2010, prevederile privind contractele de credit pentru consumatori se aplica si contractelor de leasing.

Execptie fac contractele de leasing operational, respectiv cele in care “obligatia de cumparare a obiectului contractului nu este stabilita nici prin respectivul contract, nici prin alt contract separat”.

Marea majoritate a contractelor de leasing incheiate cu consumatorii sunt insa contracte de leasing financiar, care implica si achizitia autoturismului la final, ceea ce le plaseaza sub umbrela reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Acestea prevad ca finantatorul nu poate impune “incheierea contractului de asigurare a bunurilor aduse in garantie cu o societate agreata”, conform art. 40 din OUG 50/2010.

Cum garantia unui contract de leasing o constituie chiar autoturismul, rezulta ca nu se poate impune o societate agreata pentru incheierea politei CASCO.

In ceea ce priveste insa polita RCA, cum aceasta acopera riscul producerii de daune tertilor, legea nu este explicita.

De asemenea, in cazul in care contractul semnat este un contract de leasing operational sau clientul este o companie, nu se mai pot aplica reglementarile privind protectia consumatorului. In acest caz, este posibila impunerea unei societati de asigurare agreata.

Anunțuri

Recuperare timbru de mediu https://timbrudemediu2013.wordpress.com

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s