Cum sa recuperezi sau sa EVITI timbrului de mediu in 2014-2015?

O data cu introducerea Legii 9/2013 au inceput sa se introduca pe rolul instantelor litigii atat cu privire la recuperarea timbrului de mediu cat si cu privire la  inmatricularea autoturismelor fara plata acestei taxe, litigii inevitarea acestei taxe .
Avand in vedere premisele aproape identice cu cele alea legilor anterioare care stabileau obligatia de plata a unei taxe de prima inmatriculare, taxa de poluare sitaxa pentru emisii poluante,instantele ar trebui sa se pronunte in acelasi mod in care au facut-o si cu privire la vechile reglementari.

Desi actuala reglementare contine anumite schimbari, Legea 9/2013 are la baza tot un regim discriminatoriu raportat la reglementarile Europene. Mai mult aceasta creeaza in mod clar un regim discriminatoriu raportat la autoturismele deja inmatriculate in Romania sub incidenta vechilor legi care obligau la plata unei taxe pentru poluare: OUG50/2008, Legea9/2012, reglementari asupra carora Curtea  Europeana s-a pronuntat in sensul ca acestea sunt neconforme cu prevderile europene si ca se creeaza in mod clar un regim discriminator, taxe cu privire la care instantele s-au pronuntat si sensul obligarii organelor care au incasat aceste taxe la restituirea acestora plus dobanda care se calculeaza de la momentul la care aceasta taxa a fost platita si momentul restituirii efective.

Asadar avand in vedere restituirea acestor taxe incasate in mod ilegal, actuala reglementare discrimineaza actuali proprietari de autoturisme care urmeaza sa isi inscrie masinile si care comparative cu cei care au facut aceste demersuri inainte de intrarea in vigoare a acestei legi sunt obligati la plata acestei taxe si se incearca realizarea imposibilitatii de restituire a acesteia.

Procedura pentru a recupera /evita aceastea taxa nu este cu mult diferit fata de procedura intemeiata pe legile anterioar .
Asadar atat procedura demararea procedurii atat pentru recuperare cat si pentru evitarea timbrului de mediu, proprietarul autoturismului trebuie sa detina :

-actele de provenienta ale masinii (actele auto din tara de unde aceasta a fost achizitionata aceasta si din care reiese data primei inmatriculari in statul membru al Uniunii Europene), traduse .
– cartea de Romania a masinii
-Decizia de calcul
-Chitanta prin care s-a platit timbre de mediu( in cazul in care se cere recuperarea timbrului de mediu).

Recuperarea timbrului de mediu
Procedura incepe cu adresarea unei cereri, plangeri prealabile  catre Adminstratia Finantelor Publice catre care s-a facut plata, prin care se solicita restituirea sumei platite ca timbre de mediu.
Dupa 30 zile de la momentul in care se trimite plangerea se poate introduce actiunea pe rolul Tribunalului de la domiciliul reclamantului.
In calitate de parat va fi Adminstratia Finantelor Publice catre care s-a facut plata.
Instnata stabileste pentru aceste litgii taxe judiciare de timbru care se stabilesc la valoare in felul urmator :10%din suma care se solicita dar nu mai mult de 300 lei .
Aceasta taxa se plateste in numele reclamantului la domicliul acestuia si se depune la instant odata cu cererea de chemare in judecata.
Finalitatea acestui litigiu va fi obtinerea unei  hotarari judecatoresti prin care Administratia Finantelor Publice va fi obligata la restituirea sumei platite de catre reclamant cu titlu de timbru de mediu.

In ceea ce priveste litigiul in evitarea timbrului de mediu,procedura antejudiciara este aceiasi, singura diferenta fiind aceea ca plangerea prealabila se adreseaza SERVICUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE SI INMATRICULARI VEHICULE prin acest litigiu se incearca obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa oblige Serviciul Public comunitar Regim Permise si Inamatrciulari.la inmatricularea definitive a autoturismului fara plata timbrului de mediu.
Procedura este aceiasi asa cum deja am mentionat .
In ceea priveste introducerea actiunii, aceasta se face tot dupa 30 zile de la momentul trimiterii plangerii preabile insotita de aceasta data de o taxa judiciara de timbru de 50 lei.
Inconvenientul in ceea ce priveste aceste litgii apare in ceea ce priveste dreptul de circulatie pe durata litigiului, drept pe care nu il aveti in vedere ca pana la finalizare litigiului autoturismul respectiv nu este inmatriculat .
La acest moment instantele nu au o jurispridenta unitara in ceea ce priveste solutionarea acestor cereri .
Asadar la nivelul tarii pana la acest moment instantele s-au pronuntat atat in sensul admiterii actiunilor cu prive la timbrul de mediu, dar si in sensul respingerii al acetora.
La acest moment exista pe rolul instantelor din toata tara actiuni prin care se solicita atat recuperarea timbrului de mediu cat si evitarea platii acestei taxe .
Nu toate instabtele s-au pronuntat asupra acestor actiuni insca, insa cele care au facut au solutionat aceste cereri, le-au solutionat in mod pozitiv pentru reclamanti .

Va punem la dispozitie exemple de actiuni admise in intreaga tara:
TRIBUNALUL GALATI
D: 7123/121/2013
13.03.2014
Ora estimata: 08:30
Complet: C1 CAF
Tip solutie: Admis fond
Solutia pe scurt: Admite actiunea . Obliga parata Administratia Finantelor Publice Galati –actualmente Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati sa restituie reclamantului suma de 2260 lei reprezentand timbru de mediu reactualizata cu dobanda legala in materie civila calculata de la data de 16.04.2013 si pana la data platii efective. Obliga parata sa-I plateasca reclamantului suma de 376 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, respectiv taxa judiciara de timbru si onoriu avocat ales. Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Galati sub sanctiunea anularii. Pronuntata in sedinta publica, azi 13.03.2014 .
Document: Hotarare  465/2014  13.03.2014

D: 6869/121/2013- evitare
22.01.2014
Ora estimata: 08:30
Complet: C1 CAF
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite actiunea.Obliga paratul sa inmatriculeze autoturismul fara perceperea timbrului de mediu. În baza art.453 NCPC obliga paratul la plata sumei de 850 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat ales si taxa judiciara de timbru. Cu recurs in 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Galati sub sanctiunea anularii. Pronuntatain sedinta publica din 22.01.2014
Document: Hotarare  95/2014  22.01.2014

D:6836/121/2013
06.03.2014
Ora estimata: 08:30
Complet: C1 CAF
Tip solutie: Admis fond
Solutia pe scurt: Admite actiunea . Obliga parata Administratia Finantelor Publice Galati –actualmente Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati sa restituie reclamantului suma de 3350 lei reprezentand timbru de mediu . Obliga parata sa-I plateasca reclamantului suma de 800 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, respectiv taxa judiciara de timbru si onoriu avocat ales; prin reducerea onorariului ales la 500 lei. Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare . Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Galati sub sanctiunea anularii. Pronuntata in sedinta publica, azi 06.03.2014
Document: Hotarare  427/2014  06.03.2014

Reclame

Recuperare timbru de mediu https://timbrudemediu2013.wordpress.com

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s