OFICIAL. Cum se restituie taxa auto sau timbru de mediu

Guvernul a stabilit cum se vor restitui banii plătiţi de şoferi pentru taxa auto, acest lucru fiind posibil doar în cazul în care există hotărâri judecătoreşti în acest sens.
Este vorba de sumele plătite pentru taxa pe poluare pentru autovehicule – introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2008 – şi pentru taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule – introdusă prin Legea nr. 9/2012.
Prevederile referitoare la restituirea taxei auto au fost stabilite recent prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 8/2014 – publicată în Monitorul Oficial nr. 151/2014.
Astfel, Ordonanţa de urgenţă nr. 8/2014 stabileşte că “plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzilecalculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.”
Cererile de restituire ale persoanelor vizate vor fi soluţionate în cel mult 45 de zile de la înregistrare – conform prevederilorCodului de procedură fiscală.

Administraţia Fondului pentru Mediu va stabili graficul pentru plata tranşelor anuale.

Conform noului act normativ, perioada de plată întinsă pe cinci ani calendaristici începe de la data soluţionării cererii.
Totodată, sumele care vor fi plătite în temeiul OUG nr. 8/2014 se vor actualiza cu indicele preţurilor de consum.
Procedura prin care se va face plata titlurilor executorii urmează să fie stabilită prin ordin comun al ministrului mediului şi schimbărilor climatice şi al ministrului finanţelor publice.

ACTUALIZARE (23 iun.): Procedura de restituire a taxei auto a fost publicată în Monitorul Oficial. Unde se depun cererile de restituire, cum se returnează banii şi alte informaţii utile găsiţi în acest articol.

CJUE: Taxa auto din 2012 contravine Tratatului de Funcţionare al UE

În data de 3 februarie 2014, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit printr-o ordonanţă că taxa auto din 2012 contravine articolului 110 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE).
Mai exact, Curtea a stabilit că “articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim de impozitareprecum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea naţională în discuţie în litigiile principale, prin care un stat membru aplică autovehiculelor o taxă pe poluare care este astfel stabilită încât descurajează punerea în circulaţie, în acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională.“
Ordonanţa a fost dată în cauzele conexate C-97/13 (Câmpean) şi C-214/13 (Ciocoiu) – având ca obiect cereri de decizie preliminară formulate de Tribunalul Sibiu şi de Curtea de Apel Bucureşti.

Victor Ponta: “Avem de dat banii oamenilor înapoi”

În urma actului emis de CJUE, premierul Victor Ponta a declarat în cadrul şedinţei de Guvern din 19 februarie că trebuie stabilit cum îşi vor primi banii înapoi şoferii care au achitat taxa auto.
“În urma deciziei CJUE, care a stabilit definitiv că taxa introdusă de guvernul Boc în 3 februarie 2012 este neeuropeană, avem de dat banii oamenilor înapoi. În funcţie de toate restricţiile şi toate posibilităţile bugetare, o să dăm banii înapoi. Să vedem cum şi în cât timp facem acest lucru“, a declarat Victor Ponta la momentul respectiv.

Recuperarea taxei auto în urma unui proces
Anunțuri

Recuperare timbru de mediu https://timbrudemediu2013.wordpress.com

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s