Cât plătiți pentru timbrul de mediu în 2015?

 Cifre. Prețuri. Venituri. Costuri. Emoții

Anul viitor contribuabilii vor plăti pe timbrul de mediu mai puțin decât în acest an. Valoarea timbrului de mediu se calculează în funcție de cursul valutar al euro, anunțat de Banca Centrală Europeană (BCE), la data de 1 octombrie. Anul acesta, cursul este mai mic decât cel de anul trecut. Cuantumul exact al acestei taxe este calculat de administrația fiscală a contribuabilului. Totuși, contribuabilii îl pot afla printr-o aplicație de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Timbrul de mediu reprezintă suma datorată de către contribuabil pentru emisiile provenite de la autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 şi N1, N2, N3, astfel cum sunt acestea definite în RNTR 2, conform Ordonanței de urgență a Guvernului (OUG) nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 119 din 4 martie 2013, dar care a intrat în vigoare la 15 martie 2013.

Acest act normativ a fost adoptat, potrivit procedurii legislative, prin Legea nr. 37/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 255, din 8 aprilie 2014, dar în vigoare de la 11 aprilie.

Categoriile menționate reprezintă următoarele tipuri de autovehicule:

  • M1, M1G – vehicul transport pasageri cu cel mult opt locuri pe scaun,
  • M2, M2G – vehicul transport pasageri cu mai mult de opt locuri pe scaun și masa maximă sub 5t,
  • M3, M3G – vehicul transport pasageri cu mai mult de opt locuri pe scaun și o masă maximă de peste 5t,
  • N1, N1G – vehicul pentru transport de mărfuri cu masa maximă sub 3,5t,
  • N2, N2G – vehicul pentru transport de mărfuri cu masa maximă peste 3,5t, dar care nu depășește 12t,
  • N3, N3G – vehicul pentru transport de mărfuri cu masa maximă peste 12t.

Când se achită timbrul de mediu

Valoarea în lei a timbrului se determină  pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, conform OUG nr. 9/2013.

Anul acest curs a fost de 4,4093 lei/euro, cu aproape 0,9% mai mic față de cel de anul trecut, care a fost de 4,4485 lei/euro. Drept urmare, timbrul de mediu de anul viitor va fi mai mic decât cel de anul acesta.

Potrivit OUG nr.9/2013, timbrul se plătește o singură dată, astfel:

  • cu ocazia înscrierii în evidențele autorității competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România şi atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a numărului de înmatriculare;
  • la reintroducerea în parcul auto național a unui autovehicul, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto național, i s‐a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului;
  • cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării;
  • cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situația autovehiculelor pentru care s‐a dispus de către instanțe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Anunțuri

Recuperare timbru de mediu https://timbrudemediu2013.wordpress.com

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s