Cum îți recuperezi banii achitați pentru taxa auto

Printr-un set de acte normative, Guvernul a dat undă verde procedurilor de recuperare a sumelor plătite de şoferi pentru taxa de poluare auto

 

Pentru început, trebuie precizat că de restituirea taxei auto beneficiază numai persoanele care au achitat-o în baza “Ordonanţei de urgenţă nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule” sau a “Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule”. Cealalată taxă, şi anume, timbrul de mediu, obligaţie instituită prin Ordonanţa de urgenţă nr. 9/2013, nu mai poate fi restituită. De asemenea, vor primi banii înapoi doar cei care au solicitat şi au obţinut hotărâri judecătoreşti în acest sens, definitive şi executorii.

Cerere la ANAF sau la AFM

Aşadar, dacă ai obţinut deja hotărârea judecătorească pentru restituirea taxei de poluare prevăzută de OUG nr. 50/2008, trebuie să depui o cerere-tip la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Dacă este vorba de taxa pentru emisiile poluante prevăzută de Legea nr. 9/2012, cererea trebuie depusă la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Cererea trebuie s-o depui personal sau s-o trimiţi prin poştă, printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire, la registratura organului fiscal competent (ANAF sau AFM, după caz).

Perioada de prescripţie, 5 ani

La cerere, trebuie să anexezi o copie legalizată a hotărârii judecătoreşti şi o copie după actul de identitate. Potrivit procedurii, poţi să depui cererea în termen de maximum cinci ani (termenul de prescripţie prevăzut de Codul fiscal) de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost adoptată hotărârea judecătorească. Dacă este nevoie de documente suplimentare pentru soluţionarea cererii, vei fi informat în scris în acest sens şi vei avea la dispoziţie 30 de zile pentru a depune toate documentele cerute. Trebuie să ştii că valoarea taxei, cheltuielile de judecată, precum şi alte sume aferente stabilite de instanţele judecătoreşti pentru a-ţi fi restituite, se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, pentru perioada respectivă. Dacă nu s-a făcut actualizarea, solicită în scris acest lucru la ANAF sau AFM, după caz. Cererile de restituire se soluţionează, conform prevederilor Codului de procedură fiscală, în termen de 45 de zile de la înregistrare.

 

Reclame

Recuperare timbru de mediu https://timbrudemediu2013.wordpress.com

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s