Cât vei plăti în acest an pentru taxa auto?

Pentru a afla cuantumul taxei, trebuie doar să completaţi toate datele solicitate de soft, iar programul va genera automat suma de plată.

În anul 2015, valoarea timbrului de mediu se va calcula cu ajutorul calculatorului oficial pentru timbrul de mediu, valabil şi pentru anul 2014, disponibil aici.

Informaţia ne-a fost confirmată de Valentina Burac, operator la Biroul de Asistenţă Contribuabili al Fiscului. Ea a precizat, că ANAF nu va publica un calculator special pentru anul 2015, din moment ce anul trecut nu au fost modificări la formula de calcul a timbrului de mediu.

În aceste condiţii, a explicat Burac, nu este nevoie de niciun fel de actualizare la calculatorul timbrului de mediu, disponibil acum pe site-ul ANAF.

Vă reamintim că, potrivit OUG nr. 9/2013, actul normativ ce a introdus timbrul de mediu pentru autovehicule la 15 martie 2013 în locul taxei auto, valoarea în lei a timbrului se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Aşadar, cuantumul timbrului de mediu valabil în 2015 se va calcula în funcţie de cursul leu/euro pe care Banca Centrala Europeana (BCE) l-a stabilit în 1 octombrie.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul BCE, cursul de schimb leu/euro din prima zi lucrătoare a lunii octombrie este de 4,4093 lei/euro, mai mic faţă de cel din 1 octombrie 2013 cu 0,88%.

În aceste condiţii, şoferii vor plăti mai puţin pentru timbrul de mediu din 2015.

Pentru 2014, timbrul de mediu a fost determinat pe baza cursului de schimb afişat de BCE pe 1 octombrie 2013, care a fost de 4,4485 lei/euro. Acest curs a fost mai mic cu 1,63% decât cel anterior de 4,5223 lei/euro – adică cel din 2012 care a fost utilizat pentru stabilirea cuantumului timbrului plătit în 2013.

 

Cine plăteşte timbrul de mediu?

 • OUG nr. 9/2013 prevede ca timbrul de mediu este plătit o singură dată, în următoarele situaţii:
 • când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România;
 • când un autoturism este reintrodus în parcul auto naţional, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului;
 • pentru maşinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare/înmatriculare, timbrul de mediu se va plăti cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;
 • pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata unei taxe de poluare/de înmatriculare. Timbrul de mediu în aceasta situaţie va fi achitată tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

OUG nr. 9/2013 a fost adoptată de Parlament, după cum prevăd normele de tehnica legislativă, prin Legea nr. 37/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 255, din 8 aprilie 2014 şi care a intrat în vigoare la 11 aprilie. Această lege nu doar a aprobat OUG nr. 9/2013, ci a şi modificat-o, introducând două noi categorii de autovehicule ce vor fi scutite de la plata timbrului de mediu.

Mai exact, timbrul de mediu NU va fi plătit pentru autovehiculele care transportă preşcolarii şi elevii şi nici pentru acele vehicule transferate cu titlu gratuit de la autorităţi sau instituţii publice altor autorităţi sau instituţii publice.

Pe lângă acestea, legislaţia în vigoare menţionează că sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autovehiculele:

 • ce aparţin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;
 • special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluării şi transportatorii persoanelor cu handicap grav sau accentuat;
 • destinate a fi utilizate de forţele armate, forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră şi de pompieri;
 • destinate serviciilor de ambulanţă şi medicină, autovehiculelor speciale echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgenţă, precum şi autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare şi de stingere a incendiilor;
 • confiscate;
 • dobândite prin moştenire;
 • încadrate în categoria vehiculelor istorice;
 • destinate competiţiilor sportive;
 • donate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică.

Important! Prevederile ar putea fi completate din nou, întrucât Ministerul Justiţiei propune ca încă o categorie de vehicule să fie exceptată de la plată. Este vorba despre acele maşini aparţinând unităţilor sistemului administraţiei penitenciare, care, potrivit unui proiect de lege supus dezbaterii publice de minister, nu vor mai fi obligate să plătească timbru de mediu.

Anunțuri

Recuperare timbru de mediu https://timbrudemediu2013.wordpress.com

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s