Avocat Timbru de mediu – avocatrecuperaretaxaauto

Recupereza Timbrul de mediu platit la inmatricularea autoturismului

 

 

Recuperare timbru de mediu incepand cu 2013.

De la intrarea in vigoare a OG 9/2013 privind aplicarea timbrului de mediu la inmatricularea autoturismelor aceasta a urmat acelasi parcurs ca si legislatiile anterioare OG 50/2008 si OG nr. 9/2012 creand un val de procese ce au ca obiect recuperare timbru de mediu. Val care s-a intensificat de la aparitiia Hotararii GJUE ce confirma ca OG nr. 9/2013 privind timbru de mediu incalca normele europene in materie. Decizia Curtii desfiinteaza prevederile interne incepand cu data hotararii si obliga statul roman sa restituie timbrul de mediu colectat nelegal incepand cu anul 2013.

OG nr. 9 din 2013 prevede obligativitata platii timbrului de mediu pentru urmatoarele categorii de autovehicule:

– pentru toate autovehiculele se sunt inmatriculate pentru prima oara in Romania;

– la reintroducerea in parcul auto național a unui autovehicul, in cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto național, i s‑a restituit proprietarului timbrul de mediu;

– cu ocazia vanzarii unui autoturism pentru care nu s-a polatit taxa de poluare, la momentul achiztiei de catre cumparator pentru autoturismele pentru care se recuperase deja taxa de poluare instituite prin legeile 50/2008 si 9/20012;

– pentru autoturismele inmatriculate inainte de 2007 (intrarea Romaniei in U.E.), pentru care nu a fost platita o taxa de poluare sau o echivalenta se plateste tibrul de mediu la transcrierea dreptului de proprietate;

Cine poate recupera timbrul de mediu?

Pot recupera timbrul de mediu cei care au platit aceasta taxa incepand cu anul 2013 si pana in prezent. Insa sunt necesare indeplinirea unor conditii si anume: autoturismul sa fie achizitionat la mana a doua dintr-o tara membra a Uniunii Europene si sa fie la prima inmatriculare in Romania.

Pot opta pentru procedura de recuperare timbru de mediu si cei care au avut un proces in instanta pentru restituirea timbrului de mediu dar au pierdut, acestia pot sa-si recupereze sumele de bani prin calea de atac a revizuirii.

ATENTIE! Poate recupera timbrul de mediu numai persoana fizica sau juridica care a platit aceasta taxa NU si noul proprietar care cumpara o masina cu taxa deja achitata. Deasemenea poti merge pe procedura de recuperare timbru de mediu chiar daca ai vandut masina. Vezi la intrebari frecvente mai multe detalii.

Nu se poate recupera timbrul de mediu pentru urmatoarele categorii de autovehicule:

– autovehiculele noi inmatriculate pentru prima oara in Romania;

– autovehiculele inmatriculate in Romania inainte de 2007, pentru care este perceputa o taxa timbru la transcrierea dreptului de proprietate;

In cat timp se restituie taxa de mediu? In cate transe?

CJUE a statuat si cu privire la modalitatea de achitare a sumelor de bani, declarand ca plata trebuie facuta intr-o singura transa. Deci plata se face integral in termen de 45 de zile de la depunerea la ANAF a hotarari definitive prin care ati catigat procesul pentru recuperarea timbrului de mediu.  Curtea motiveaza in hotarare ca Guvernul nu a adus suficente argumente care sa demonstreze ca restituirea timbrului de mediu intr-o singrua transa ar prejudice statul. De asemena tot Curtea a stabilit ca hotararile date de ea nu pot fi limitate in timp.

Care este procedura pentru recuperare timbru de mediu?

-intocmirea dosarului si analiza documentelor
-redactarea plangerii prealabile catre ANAF prin care le solicitam pe cale administrativa restiuirea timbrului de mediu
-asteptam 45 de zile raspunsul ANAF
-redactarea si transmiterea cererii de chemare in judecata la instanta, formulam cereri, aparari si concluzii.
Actiunea de recuperare taxa poluare 2016, adica recuperare timbru de mediu, este  admisibila intrucat CJUE a declarat-o ca fiind ilegala.  Vezi aici care sunt documentele necesare pentru inceperea unui proces de recuperare timbru de mediu.

Cat dureaza procedura de recuperare timbru de mediu?

Un proces de recuperare timbru de mediu dureaza in jur de 6-8 luni pe partea de fond si inca 2-3 luni pe partea de recurs. Deci o durata  totala a procesului estimativ ajunge la 12 luni de zile pana la definitivare. Precizare importanta: Este important sa se intelega ca durata procesului nu tine de avocatul care se ocupa de caz ci tine de cat de multe procese are pe rol completul de judecata caruia i-a fost repartizat dosarul nostru.

Timbrul de mediu se mai poate recupera? De ce?

In concluzie din analiza legii privind timbru de mediu, raportandu-ne si la cerintele UE trasate prin directive precum si la Hotararile CJUE in materie consideram ca sunt sanse reale de recuperare a timbrului de mediu intrucat ilegalitatile privind dubla impunere nu au fost rectificate. Prin supra taxarea autoturismelor euro 3 si euro 4 care sunt cele mai vandute pe piata actuala din Romania consideram ca se incalca libera circulatie a bunurilor asa cum este stabilita de Codul Civil si de Tratatul Uniunii Europene. Intrucat supra taxarea autoturismelor cu grad mare de vanzare va obstructiona desfasurarea normala a acestui circuit civil si se incalca art 34 – 36 si 110 din Tratatul de functionare a Uniunii Europene.

RECUPERARE TIMBRU DE MEDIU. PROCES CASTIGAT IN INSTANTA DE ECHIPA DECALEX !!!

Tribunalul Teleorman a decis prin hotararea nr. 1202/2013 din dosarul numarul 2445/87/2013 obligarea Administratiei Finantelor Publice Alexandria la restituirea sumei catre reclamantul A.D., suma achitat cu titlu de timbru de mediu. Instanta de judecata a decis ca suma de 1894 de lei se actualizata cu rata inflatiei, calculata de la data platii, pana la data achitarii efective si la plata dobanzilor legale aferente, conform codului de procedura fiscala de la data platii si pana la data achitarii efective.

Totodata Curtea de Apel Timisoara admite recursul impotriva sentintei civile nr. 53/2015, pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. 5544/108/2014. Prin hotararea pronuntata obliga Administratia Finantelor Publice Arad la restituirea sumei de 6.351 lei reprezentând timbru de mediu catre reclamant şi a dobânzilor aferente conform art. 124 alin. 2 din Codul de procedură fiscală de la data platiii, respectiv 15.10.2014 până la restituirea efectivă a sumei. Obliga parata la plata cheltuielilor de judecata catre reclamant.

Un alt exemplu este hotararea castigata prin revizuire de recuperare a timbrului de mediu. Un element important aici este ca reclamantul A.G. in prima faza a pierdut definitiv procesul, lucru remediat de noi prin cererea de revizuire. Puteti vedea sentina pe scurt AICI. Mentionam faptul ca revizuientul – reclamant A.G. isi va recupera suma intr-o singura transainclusiv cheltuielile de judecata ocazionte cu desfasurarea procesului in maxim 45 de zile de la legalizarea hotararii.

Reclame

Recuperare timbru de mediu https://timbrudemediu2013.wordpress.com

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s