Ce spune UE :Instantele romanesti decid in favoarea celor care contesta timbrul de mediu

Tinand cont de motivele invocate de reclamanti, precum si de jurisprudenta europeana, inclusiv de recomandarea data de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) la solicitarea Curtii de Apel Bucuresti, tot mai multe instante romanesti au dat castig de cauza romanilor care au cerut returnarea timbrului de mediu sau, cu titlu de noutate, au admis solicitarile de evitare a platirii acestuia, in majoritatea cazurilor sentintele fiind definitive si irevocabile.

“Admite cererea. Dispune obligarea paratului sa inmatriculeze autoturismul proprietatea reclamantului marca OPEL Zafira, cu numar de identificare (…), provenit din Italia, an fabricatie 2003, fara plata timbrului de mediu”, se arata intr-o decizie emisa recent de Tribunalul Galati.

“Admite actiunea formulata de reclamanta SC (…) S.R.L., in contradictoriu cu parata Institutia Prefectului Judetului Prahova – Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a autovehiculelor, cu sediul in mun. Ploiesti, b-dul Republicii, nr. 2 – 4, judet Prahova. Obliga parata sa inmatriculeze, fara plata timbrului de mediu, autovehiculul marca MERCEDES tip 250 D, cu numarul de identificare (…)”, a decis Tribunalul Prahova.

“Admite actiunea. Anuleaza decizia de calcul nr. (…). Obliga parata la restituirea sumei de 2.484 lei actualizata cu rata dobanzii legale de la momentul perceperii taxei si pana la momentul restituirii acesteia. Obliga parata la plata catre reclamanta a cheltuielilor de judecata in cuantum de 310 lei”, se arata intr-o alta decizie, emisa de Tribunalul Bucuresti.

Ca atare, statul, prin Ministerul Finantelor sau Administrarea Fondului Pentru Mediu (AFM), va trebui sa bugeteze sumele care vor trebui restituite, acestea adaugandu-se sutelor de milioane de lei pentru care s-au emis decizii definitive pentru restituirea taxei de poluare din anii trecuti, fiind foarte posibil sa ia in calcul si modificarea legislatiei, pentru evitarea, cel putin in viitor, a unor astfel de situatii.

De altfel, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a avertizat in numeroase randuri Romania ca taxa auto (indiferent cum s-a numit aceasta – taxa de prima inmatriculare, taxa auto, taxa de poluare si, mai nou, timbru de mediu –  este discriminatorie, cerand legiuitorilor sa indrepte lucrurile.
In ultima astfel de situatie, CJUE s-a pronuntat in cauzele conexate C-97/13 si C-214/13, avand ca obiect cereri de decizie preliminara formulate de Tribunalul Sibiu si de Curtea de Apel Bucuresti privind returnarea taxei de poluare.

CJUE spune ca taxa auto contravine Tratatului European…

Ca si in alte situatii anterioare, CJUE a constatat ca taxa de poluare contravine Articolului 110 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europene, decizia instantei europene fiind obligatorie si aplicandu-se tuturor litigiilor aflate pe fond.
“Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea nationala in discutie in litigiile principale, prin care un stat membru aplica autovehiculelor o taxa de poluare care este astfel stabilita incat descurajeaza punerea in circulatie, in acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala”, a stabilit CJUE

Recuperare timbru de mediu https://timbrudemediu2013.wordpress.com